Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.

 


Nuorttjoki eli Nuortti on kuulu komeista harjuksistaan. Kuva: Hannu KostilainenNuorttjoki eli Nuortti on kuulu komeista harjuksistaan. Kuva: Hannu Kostilainen

                                                    NUORTTIJOKI JA TULPPIO

Päivitetty 5.9.2019

Nuorttijoki sijaitsee Pohjois-Suomessa, Savukosken kunnan itäosassa. Sinne pääset ajamalla Rovaniemen ja Kemijärven kautta Pelkosenniemelle, sieltä Savukoskelle, edelleen Marttiin ja siitä 57 km Tulppioon. Siellä Sinua odottaa kuulu Retkeilykeskus Tulppion Majat,                           

tuttavallisemmin Tulppion Tisko. 

TISKO: Kesän 2019 näyttelynä oli perhonsitoja Jouni Kämäräisen muistonäyttely. 

Näyttelyaika oli n.10.6.-28.8.2019.

 

Nuorttijoki on Metsähallituksen kalapaikka no. 3550. Käy myös sivuilla eraluvat.fi ja luontoon.fi, karttapaikka.fi ja tulppionmajat.fi.

Kalalupien hinnat (2019):

3 tuntia = 8,00

vuorokausi = 10,00

viikko = 35,00

kausilupa = 50,00

Tisko (puh. 016-844101) myy kalalupia Nuorttijoelle. Varmista mobiililuvan mahdollinen saatavuus osoitteesta eraluvat.fi.

Ennen Nuorttijoen kalamatkaasi: Muista maksaa tarvittaessa Valtion kalastonhoitomaksu. Sitä et saa paikan päältä.

 

LISÄÄ NUORTISTA:

Nuorttijoella eli Nuortilla on kolme sivujokea, Sotajoki, Tulppiojoki ja Yli-Nuortti. Jokeen ei istuteta kalaa ja se on erämainen alaosaltaan UK- puiston alueella, jossa ei ole ollut hakkuita.

Varovainen kalastaja saa saaliikseen isoja taimenia ja harreja, joskus perhoon nappaa myös Nuortijärvestä noussut siika. Sallittuja kalastusvälineitä ovat perho ja uistin. Kalastusvihjeitä kannattaa kysellä Tiskosta sekä paikalla olevilta kalastajilta, erikoisesti Nuortin Elinkautiset-kalastusseuran jäseniltä. Kalastusaika on 1.6.-31.12 ja kalastaa voi pääuomaa ja sivuhaaroja. Varmista UK- puiston Nuorttijoen osuuden eri kalastusajat osoitteesta eraluvat.fi, 

Nuorttijokivarressa on ollut seuraavat palvelut:. Muutoksia tähän listaan on voinut tulla varsinkin UK-puiston Nuorttijoen alueella:

Autio (A)- ja varaustupia (V) seuraavasti: Tulppion puolella jokea Ylempi Hirvashauta (A+V) sekä Saiho (A); toiselta puolen jokea Kärekeoja (A+V), Mettopalo (A) sekä kauempaa joesta Karhuoja (A+V, sauna). Jokivarressa on molemmin puolin tulipaikkoja, laavuja ja muutama tiipii; parissa niistä on jopa kamina. UK-puiston alueella tulen saa tehdä vain valmiilla tulipaikoilla. Varaustupien varaukset Koilliskairan luontokeskuksesta. Kesällä 2017 jokivarresta oli poistettu ainakin useita tulipaikkoja ja polttppuiden huolto on vähentynyt, valitettavasti.

 

Kanootilla liikkuvalle Nuortti on helppo joki, kun muistaa lukea etukäteen sen muutamat kosket. Kärekeojan kämpän alapuolelta kanootin saa pois vain ylävirtaan vetämällä. Kärekeojalta on lyhin matka vetää tai kantaa menopeli autotien varteen Haukiojan P-paikalle ellei halua sauvoa tai meloa Tulppioon asti.

Kalastusvinkkejä: Nuortin kalat ovat villejä ja arkoja. Kalasta varoen. Hyviä vieheitä ovat pienet lipat ja vaaput, lusikat sekä normaalit pohjoisen pienet perhot. Kansallisperhomme, eli täällä kehitetty Nalle Puh-pinturi, on Nuortin oma perho. Laita jalkaasi saappaat, kahluut tai kahluuhousut. Ota mukaasi myös haavi. Joskus sääskiä on taivas mustanaan.

Lue lisää Nuorttijoesta ja Tulppiosta myös osoitteista tulppionmajat.fi ja luontoon.fi.

 

Retkeilykeskus Tulppion Majat, Tulppion Tisko

 

Tulppion päärekennus 2013Tulppion päärekennus 2013                                                                                                               Kuva: HannuKostilainen

 

tarjoaa makoista kotiruokaa, A-oikeudet, kuulun Tulppiojoen rannan kelosaunan löylyt sekä mökkimajotusta. Asuntoautoille ja -vaunuille on oma alueensa sähköin. Telttailijoille on tulipaikka ja ruokakatos peremmällä pihaa. Kuvan postilaatikkoa ei enää ole. Kuva: Hannu Kostilainen.

Pihan perällä voit tutustua kuulun Samperin ajan (1912-1916) höyryveturiin. Se viettää eläkepäiviään turvallisesti katoksen alla.

Lue lisää Tulppiosta: tulppionmajat.fi ja facebookista: Tulppion Majat.

Tulppion puh. on 016-844101.

 

UK-puiston Nuortin retkeilyreitti

odottelee Sinua Tulppion maisemissa. Ennen reitille lähtöä voit Tulppiossa halutessasi yöpyä , käydä saunassa, kysellä reittineuvoja ja vaikka nauttia kupillisen kahvia kotitekoisen pullan tai/ja Tiskon oman munkin kera. Suureen nälkään on tarjolla maittavaa kotiruokaa, mm. Tulppion kuulua pitsaa.

Tulppiosta johtaa merkitty reitti Nuortin retkeilyreitin alkuun. Se sijaitsee n. 12 km:n päässä Tulppiosta Tulppiojokea alavirtaan. Varsinainen Nuortin retkeilyreitti alkaa Haukijärvenojan P-paikalta ja kulkee Nuortitjoen molemmilla puolilla. Tulppion puolella reitti kulkee vain pari kertaa lähellä jokea. Vastarannalle eli yli joen pääsee alavirrasta aivan rajavyöhykkeen vierestä riippusiltaa pitkin.

 

Saihon autiotupa sijaitsee Tulppion puolella jokea, aivan rajavyöhykkeen tuntumassa.Saihon autiotupa sijaitsee Tulppion puolella jokea, aivan rajavyöhykkeen tuntumassa.Siellä reitti nousee tunturin kupeeseen ja laskeutuu lähelle Nuorttijokea. Merkitty polku johtaa takaisin Haukijärvenojan kohdalle, jossa on kahlaamo vaijereineen. Reitin varressa on muutamia autio- ja varaustupia, tulipaikkoja sekä kaminoilla varustettuja tiipiitä. Varmista niiden sijainti esim. Tulppion Majojen ulkopuolen isoista kartoista. Oma teltta kannataa ottaa mukaan, jos haluaa varmistaa itselle varman yöpaikan.

 Kuva: Hannu Kostilainen.

 

Lue lisää mm. luontoon.fi, tulppionmajat.fi