Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.

 

 NUORTTIJOKI

päivitetty 2.9.2023

 

 

                        

Nuorttijoki on komea, erämainen joki. Siihen ei tehdä istutuksia. Kuva: Hannu Kostilainen.Nuorttijoki on komea, erämainen joki. Siihen ei tehdä istutuksia. Kuva: Hannu Kostilainen.

 

NUORTTIJOKI eli Nuortti on komea, entinen lohijokemme Savukosken kunnan itäosassa, Venäjän rajan tuntumassa.

Nuorttijoen eli Nuortin vesistö saa alkunsa Suomen puolelta, kuuluu Tuuloman vesistöön ja se laskee vetensä rajan taakse Nuortijärveen. Siitä vedet jatkavat Tuulomajokea pitkin Jäämereen. Ylä-Tuuloman voimalaitos estää merilohien ja -taimenten nousun Suomen puolelle.

Nuortin kalastajien tukikohta on: Retkeilykeskus Tulppion Majat, Tulppiojoen rannalla, puh 016-844101; info(at)tulppio.fi; facebook: Tulppion Majat.

Tulppion Majojen päärakennuksessa Tiskossa on 1-2 koko kesän kestävää näyttelyä. Niihin on vapaa pääsy Tiskon aukioloaikoina. 

 

 Nuorttijoki

on Metsähallituksen kalapaikka no. 3550.

Käy myös sivuilla eraluvat.fi ja luontoon.fi, karttapaikka.fi ja tulppionmajat.fi.

Kalalupien hinnat:

3 tuntia = 8,00

vuorokausi = 10,00

viikko = 35,00

kausilupa = 60,00

Tisko myy tiskiltä kalastuslupia Nuorttijoelle vain eraluvat.fi -sivuston kautta.

Ennen Nuorttijoen kalamatkaasi: 18-64 -vuotiaat: Muistakaa maksaa Valtion kalastonhoitomaksu.

Varmista lupahinnat ja kalastussääntö osoitteesta eraluvat.fi/Nuorttijoki.

 

LISÄÄ NUORTISTA:

Nuorttijoella eli Nuortilla on kolme sivujokea, Sotajoki, Tulppiojoki ja Yli-Nuortti. Jokeen ei istuteta kalaa ja se on erämainen alaosaltaan UK- puiston alueella, jossa ei ole ollut hakkuita.

Varovainen kalastaja saa saaliikseen isoja taimenia ja harreja, joskus perhoon nappaa myös Nuortijärvestä noussut siika. Sallittuja kalastusvälineitä ovat perho ja uistin. Kalastusvihjeitä kannattaa kysellä Tiskosta sekä paikalla olevilta kalastajilta, erikoisesti Nuortin Elinkautiset-kalastusseuran jäseniltä. Kalastusaika on 1.6.-31.12 ja kalastaa voi pääuomaa ja sivuhaaroja. Varmista UK- puiston Nuorttijoen osuuden eri kalastusajat osoitteesta eraluvat.fi, 

Nuorttijokivarressa on mm.:

Autio (A)- ja varaustupia (V) seuraavasti: Tulppion puolella jokea Ylempi Hirvashauta (A+V) sekä Saiho (A); toiselta puolen jokea Kärekeoja (A+V), Mettopalo (A) sekä kauempaa joesta Karhuoja (A+V). Jokivarressa on molemmin puolin tulipaikkoja, laavuja ja muutama tiipii; parissa niistä on ollut jopa kamina.

UK-puiston alueella tulen saa tehdä vain valmiilla tulipaikoilla. Varaustupien varaukset tehdään Koilliskairan luontokeskuksesta, avaimen on voinut saada Tulppiosta. Varmista kesän 2021 käytäntö Tulppiosta.

Jokivarresta on poistettu useita tulipaikkoja ja polttppuiden huolto on vähentynyt, valitettavasti.

Kanootilla liikkuvalle Nuortti on helppo joki, kun muistaa lukea etukäteen sen muutamat kosket. Kärekeojan kämpän alapuolelta kanootin saa pois vain ylävirtaan vetämällä. Kärekeojalta on lyhin matka vetää tai kantaa menopeli autotien varteen Haukiojan P-paikalle ellei halua sauvoa tai meloa Tulppioon asti.

Kalastusvinkkejä:

Nuortin kalat ovat villejä ja arkoja. Kalasta varoen. Hyviä vieheitä ovat pienet lipat, kuten esim. Kuusamon KUF, vaaput, lusikat sekä normaalit pohjoisen perhot. Kansallisperhomme, eli täällä kehitetty Nalle Puh-pinturi, on Nuortin oma perho. Laita jalkaasi saappaat, kahluut tai kahluuhousut. Ota mukaasi myös haavi. Joskus sääskiä on taivas mustanaan.

Lue lisää Nuorttijoesta ja Tulppiosta myös osoitteista tulppion.fi, luontoon.fi, eraluvat.fi-Nuorttijoki sekä facesta sivuilta Tulppion Majat, Nuorttijoki, Nuortin Elinkautiset sekä Hannu Kostilainen.

 

Retkeilykeskus Tulppion Majat, Tulppion Tisko

 

Tulppion päärekennus 2013Tulppion päärekennus 2013                                                                                                               Kuva: HannuKostilainen

 

tarjoaa makoista kotiruokaa, A-oikeudet, kuulun Tulppiojoen rannan kelosaunan löylyt sekä mökkimajotusta. Asuntoautoille ja -vaunuille saa sähkön. Telttailijoille on tulipaikka ja ruokakatos peremmällä pihaa. Kuvan postilaatikkoa ei enää ole. Kuva: Hannu Kostilainen.

Pihan perällä voit tutustua kuulun Samperin ajan (1912-1916) höyryveturiin. Se viettää eläkepäiviään turvallisen katoksen alla.

Tulppion puh. on 016-844101. Soita ja kysy lisää!

 

UK-puiston retkeilyreitti

Tässä hieman tietoa retkeilyreitistä:

Ennen reitille lähtöä voit Tulppiossa halutessasi yöpyä, käydä saunassa, kysellä reittineuvoja ja vaikka nauttia kupillisen kahvia ja pullan tai/ja munkin kera. Suureen nälkään on tarjolla maittavaa kotiruokaa, mm. Tulppion kuulua pitsaa.

Tulppiosta johtaa merkitty reitti Nuortin retkeilyreitin alkuun. Se sijaitsee n. 12 km:n päässä Tulppiosta Tulppiojokea ja Nuortin pääuomaa alavirtaan. Varsinainen Nuortin retkeilyreitti alkaa Haukijärvenojan P-paikalta ja kulkee Nuortitjoen molemmilla puolilla. Tulppion puolella reitti kulkee vain pari kertaa lähellä jokea. Vastarannalle eli yli joen pääsee alavirrasta aivan rajavyöhykkeen vierestä riippusiltaa pitkin.

 

Saihon autiotupa sijaitsee Tulppion puolella jokea, aivan rajavyöhykkeen tuntumassa.Saihon autiotupa sijaitsee Tulppion puolella jokea, aivan rajavyöhykkeen tuntumassa.Siellä reitti nousee tunturin kupeeseen ja laskeutuu lähelle Nuorttijokea. Reitin polku johtaa takaisin Haukijärvenojan kohdalle, jossa on kahlaamo vaijereineen. Reitin varrella on muutamia autio- ja varaustupia, tulipaikkoja sekä kaminoilla varustettuja tiipiitä. Varmista niiden sijainti esim. Tulppion Majojen ulkopuolen isoista kartoista. Oma teltta kannataa ottaa mukaan, jos haluaa varmistaa itselle varman yöpaikan.

 Kuva: Hannu Kostilainen.

 

 

Lue lisää mm. luontoon.fi, eraluvat.fi, tulppio.fi ja facesta: Tulppion Majat, Nuorttijoki, Nuortin Elinkautiset, Hannu Kostilainen.