Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.

 

 NEIDENELVA

 

Tässä joen Perhoaluetta. Kuva: Hannu Kostilainen.Tässä joen Perhoaluetta. Kuva: Hannu Kostilainen.

on komea ja kalaisa lohijoki Pohjois-Norjassa Inarijärven pohjoispuolella. Neidenelvaksi kutsutaan Näätämöjoen Norjan puolen jokiosaa. Norjan Näätämö, Neiden löytyy aivan Sevettijärventien ja sen jatkon Finlandsveienin päästä.

OHJE: Aja Inarin ohi ja käänny ennen Kaamasta Sevettijärvelle johtavalle tielle, jatka sen päähän Suomen Näätämöön. Käy kaupoissa, tankkaa ja tarkista, että autossasi on kaikki ok. Jatka pikitietä yli Nuorttijoen sillan ja eteen päin yli rajan kohti Norjan Ala-Näätämöä. Neideniin ja sen kuuluisalle sillalle on matkaa kaupoilta vain n. 12 km.

Heti muutaman kilometrin Norjan puolella ajon jälkeen ohitat tullin. Käänny reilu sata metriä sen jälkeen Fjellstue -kyltin suuntaan. Olet kohta lähes Neidenelvajoen rannalla. Edessäsi näet Neiden Fjellstue -retkeilykeskuksen. Olet Ylä-Näätämössä. Astu peremmälle ja käy tutustumassa retkeilykeskukseen. Siellä palvelu pelaa myös suomen kielellä! 

Neidenelvan pintaperholohi. Perhoalueelta. Kuva: Hannu Kostilaisen albumiNeidenelvan pintaperholohi. Perhoalueelta. Kuva: Hannu Kostilaisen albumi                            Neidenelvan pinturilohi Perhoalueelta. Kuva: Hannu Kostilaisen albumi.

NEIDENELVAN säännöt ja hinnat 2018 (muutoksen mahdollisia):

Osta haluamasi lupa (päivälupa, viikkolupa ym.) etukäteen netin kautta osoitteesta neiden.no. Voit ostaa saman sivun kautta myös ns. valtion lohikortin.

Ennen kalastamaan lähtöä Sinulla täytyy olla Norjan valtion lohikortti sekä kalastusvälineiden desinfiointitodistus. Lohikorttia myy myös Neiden Fjellstue puh +47-78996141. Siellä onnistuu pakollinen desinfiointi.

Suomen puolella tehtyä desinfiointia ei hyväksytä, paitsi jos Suomen puolella Näätämöjoella kalastava jatkaa heti kalastustaan Neidenelvalla ilman välipäiviä.

 

Päiväluvat (20h) klo 18-14: (joki on rauhoitettu klo 14-18):

Jakso 1) 1.-24.6.: 600kr koko joki / 400kr joki ilman perhoaluetta

2) 25.6.-24.7.: 1000/400

3) 25.7.-31.8.: 400/200

Viikkoluvat:

Jakso 1) 3600/2400

2)6000/2400

3)syyskortilla 3000.

Sillan yläpuolen jokiosuus on rauhoitettu kalastukselta 15.8. alkaen ja kalastusluvat ovat voimassa sen jälkeen vain sillan alapuolen jokiosuudella. 

Kausikortti ajalle 1.6.-31.8.: 12000 kr; osta netin kautta niin, että lupa sisältää myös Perhoalueen (Fluesone).

Nuorisolupa ajalla 1.6.-31.8. on alle 18 -vuotiaille ilman perhoaluetta

hintaan 100,00 /20h.

HUOM! Kalastus sillan yläpuolella loppuu 15.8. jatkuen sillan alapuolella 31.8. klo 24.00 asti. 

Lue lisää hinnoista ja säännöistä: neiden.no 

 

KALASTUS

Näätämöjoen Kalastusseuran isännöimällä Neidenelvajoella on omat, tarkat kalastussäännöt, jotka löytyvät netistä (neiden.no), kalaluvasta, kysymällä muilta kalastajilta sekä kalavahdeilta, joista yleensä ainakin yksi puhuu suomea; englantia ymmärtää heistä jokainen.

Joessa on 7 koskea sekä usea hyvä virta ja niva. Näitä ovat alhaalta lukien: Hyljekoski, Paskasaarenvirta, Korpiniva, Perhoalue, Mutkakoski, Patakoski, Veinesinkoski, Pikkukoski ja Pitkäkoski. Koskien ja virtojen välissä on hyviä suvantoja. Joella saa kalastaa vain paikallisen omistamalla veneellä. Niitä vuokraa mm. Fjellstue.

Joessa ui yli 20 kilon merilohia, joten ota mukaasi jykevät kalastusvälineet. Sallitut kalastusvälineet ovat perho ja uistin. Kalastaa voi myös soutamalla. Milläin ahvenvavoilla ei täällä pärjää. Joen kalastoa ovat lohen lisäksi meritaimen, harjus ja usean kilon painoinen siika. Vieheeseen voi iskeä myös "putin", kyttyrälohi, jota ei lasketa lohikiintiöön.

Jalkaan kannattaa laittaa ainakin kahluusaappaat, itse käytän kahluuhousuja. Kahluusauva on ehdoton, samoin isokitainen haavi. Nostokoukun käyttö on kielletty. Soutaja ja kahlaaja varaavat mukaansa paukkuliivit. Jokaisella veneessä olevalla täytyy olla voimassa oleva kalastuslupa; myös siis soutajalla. Kukin kalastaja saa kalastaa yhdellä vavalla.

Perhokalastusalue on nimeltään Neidenin sillan alapuolen koski. Sillä on omat sääntönsä, mm. miniminä 10 jalan vapa ja kalastusmuotona perinteinen perhokalastus.

Sillan yläpuolella kuohuu kalastukselta rauhoitettu Kolttaköngäs ja sillan yläpuolen kalastus alkaa vasta n. 300 metriä pitkän rauhoitusalueen jälkeen. Könkäällä paikalliset saavat kalastaa perinteisellä heittoverkolla, käpälällä. Sen heittäminen on tarkoin määrättyä. Yleensä käpäläkalastus alkaa, kun kosken vesi laskee heittotasanteen alapuolelle.

Saalisrajoituksena Neidenelvalla on 3 merilohta per lupavuorokausi per kalastaja. Varmista kalastusajat, saalisrajoitukset ja muut säännöt ennen kalaan lähtöä. Kalastusvuorokausi (20h) on joella klo 18-14 ja joki on kalastukselta rauhoitettu klo 14-18. Sillan alapuolelle ei myydä lupia Neidenin lohifestivaalin ajalle (30.6.klo 14-1.7.klo 18.) ja kalastus on tuolloin sallittua siellä vain lohikisassa mukana oleville.

PS1: Huomaa vielä, että päivä-, viikko- ja kausiluvan sekä syyskortin ostaja joutuu hankkimaan myös valtion lohiluvan ja maksamaan kalastusvälineiden ja -varusteiden desinfioinnin. 

PS2: Ota Neidenelvalle mukaan FI -pankkitunnuksesi ja sen avainlukulista. Voit ostaa kalaluvan paikan päällä omalla läppärillä tai kännykällä. Voit ostaa uuden luvan vasta, kun olet antanut edellisen luvan saalisraportin. Raportin laiminlyönti estää myös seuraavan kesän lohiluvan oston. 

PS3: Varmista kesän 2018 kalastussääntö ja muut määräykset osoitteesta neiden.no ennen matkalle lähtöä.

MUISTA!

Perinteinen Näätämön lohifestivaali, Neiden Laksefestival, kalastetaan joka heinäkuun 1. lauantaina. Silloin joki on suljettu muulta kalastukselta sillan alapuolella kisaa edeltävästä päivästä klo 14.00 alkaen. Kisan aikana on tarjolla lohestuksen lisäksi mm. lohikävelyä sekä lohikeittoa. Paikallisten asukkaitten myyntitelttoja on runsaasti Fjellstuen pihassa.

Lue lisää Neidenistä ja Neidenelvan kalastuksesta osoitteesta neiden.no

Vinkki: Urhelukalastus-lehden nelosnumeroissa 2001-2012 on allekirjoittaneen kirjoitussarja Neidenelvasta.

Jokakesäinen Neidenelva-info löytyy myös mm. Perhokalastus -lehden kevät/kesänumerosta.

 

PALVELUT

Retkeilykeskus Neiden Fjellstue palvelee suomalaisia suomeksi tarjoten majoitusta mökeissä, maittavaa kotiruokaa, saunan sekä auto- ja vaunupaikkoja sähköllä sekä paikan myös telttailijoille. Täällä voi desinfioida kalastusvälineet sekä ostaa valtion lohiluvan. Fjellstue sijaitsee vain n. 5 km Norjan puolella rajaa; heti tullin jälkeen vasemmalla puolen tietä. Opastekyltti auttaa perille.

Voit myös vuokrata veneen. Fjellstuessa käyvät eurot ja suomalaiset maksukortit (puh.+47-78996141). Varmista kesän 2018 käytäntö tarvittaessa ennen matkaa Fjellstuesta.

Neiden Hotell sijaitseen vajaan kilometrin sillalta Kirkkoniemen suuntaan. Hotelli avasi ovensa kesäkuussa pitkän tauon jälkeen. Lisätietoja: Mikael Arvola puh. +47-4550 4718 ja facebookissa hotellista löytyy tietoa nimellä Neiden Hotell. 

Neiden Kroa -kahvila-ravintola löytyy, kun ajat yli Näätämön sillan kohti Tanaa. Reilun sadan metrin ajon jälkeen näet Kroan oikealla. Kroa sulki ovansa heinäkuussa 2017. Syy ei ole tiedossa eikä se avaako Kroa ovensa kesällä 2018. Seuraa facebookia!

Muista, että lähimmät kaupat, eli K-market Näätämö ja Nord Market polttoaineautomaatteineen ovat Suomen Näätämössä. Nord Market korjaa myös autosi -tai asuntovaunusi renkaan. Kysy lisää kaupasta. K-kaupan takapihalla voit tarkistaa renkaittesi ilmanpaineet. Vastapäätä kauppaa on rengasliike- ja korjaamo. Korjaamopalveluita löytyy myös rautakaupan kyljestä.

Nord Market saattaa vaihtaa kruunuja, mutta varminta on hoitaa valuutta-asiat kuntoon omassa pankissasi ennen pohjoisen matkaa.

Huom! Lähin Suomen puolen pankkiautomaatti on Inarin kirkonkylän keskustan K-kaupan kyljessä.

 

Kesän 2015 kunkut (alla vasemmalla):

Teemu Hagqvist, Pertti Okuloff ja Ville Häkkinen                                                                 

  

 

 

 Kesän 2014 lohikisan kärki (ylhäällä oikealla): Veijo Huotari (1), Tuomas Mikkonen (2) ja Leo Aikio (3). Molemmat kuvat: Hannu Kostilainen.