Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.

 

 NEIDENELVA

Päivitetty, Neidenelva oppdatert 10.10.2023

Tässä joen Perhoaluetta. Kuva: Hannu Kostilainen.Tässä joen Perhoaluetta. Kuva: Hannu Kostilainen.l

on komea ja kalaisa lohijoki Pohjois-Norjassa Inarijärven pohjoispuolella.

 

Kesän kalastuskausi on 1.6.-31.8. Joen yläosa Neidenin sillasta Suomen rajalle suljetaan 15. elokuuta, mutta vesi ym. tilanteesta johtuen voidaan sulkea jo aikaisemmin.

HUOM!!!

LUE NEIDENELVAN KESÄN KALASTUSSÄÄNTÖ sivulta neiden.no sekä facesta Neidenelvens Fiskefellesskap.

 

Neidenelvaksi kutsutaan Näätämöjoen Norjan puolen jokiosaa. Norjan Näätämö, eli Neiden (Nedre Neiden, Ala-Näätämö) löytyy aivan Sevettijärventien ja sen jatkon Finlandsveienin päästä.

Kesät 2017, 2019, 2021 ja 2023 ovat olleet kyttyrälohikesiä. Juuri jokeen nousseen hopeisen kyttyrän erottaa helpoiten atlanninlohesta kyttyrän pilkukkaasta pyrstöstä. Kuva: Hannu Kostilaisen albumi.Kesät 2017, 2019, 2021 ja 2023 ovat olleet kyttyrälohikesiä. Juuri jokeen nousseen hopeisen kyttyrän erottaa helpoiten atlanninlohesta kyttyrän pilkukkaasta pyrstöstä. Kuva: Hannu Kostilaisen albumi.

 

 

OHJE: Aja Inarin ohi ja käänny ennen Kaamasta Sevettijärvelle johtavalle tielle, jatka sen päähän Suomen Näätämöön. Käy kaupoissa, tankkaa ja tarkista, että autossasi on kaikki ok. Jatka Näätämössä pikitietä yli Nuorttijoen sillan eteen päin yli rajan kohti Norjan Ala-Näätämöä. Neideniin ja sen kuuluisalle sillalle on matkaa kaupoilta vain n. 12 km.

Noin  seitsemän kilometrin Norjan puolella ajon jälkeen ohitat tullin. Käänny reilu sata metriä sen jälkeen Fjellstue -kyltin suuntaan. Olet kohta lähes Neidenelvajoen rannalla. Edessäsi näet Neiden Fjellstue -retkeilykeskuksen. Olet Ylä-Näätämössä. Astu peremmälle ja käy tutustumassa retkeilykeskukseen. Siellä palvelu pelaa myös suomen kielellä! 

Neidenelvan pintaperholohi. Perhoalueelta. Kuva: Hannu Kostilaisen albumiNeidenelvan pintaperholohi. Perhoalueelta. Kuva: Hannu Kostilaisen albumi                            Neidenelvan pinturilohi Perhoalueelta. Kuva: Hannu Kostilaisen albumi.

NEIDENELVAN säännöt,

Tässä hieman säännöistä kesälle 2023

Varmista säännöt ja muu käytäntö sivulta neiden.no sekä facesta Neidenelvens Fiskefellesskap.

 

Lohestuskausi alkoi 1. kesäkuuta.

Koukkurajoitus: Neidenin sillalta 100 metrin päähän alavirtaan olevalle voimalinjalle kummallakin puolen jokea kalastaa saa vain 1-haaraisella perholla koukun koon ollessa enintään 2/0 (13 mm). Siitä alavirtaan jatkuu yhden koukun sääntö koko Perhoalueen alarajaan asti. (Kolmihaarakuoukku lasketaan kolmeksi koukuksi)

 

-10 lohen kiintiö per lohestuskausi per kalastaja; 1 lohi per lupavuorokausi (20h).

-Meritaimen oli rauhoitettu kesäkuun ajan.

-Alle 14 -vuotias saa kalastaa huoltajansa luvalla ja -välineillä Perhoalueella siten, että vain yksi siima on yhtä aikaa vedessä.

-Sama kalastaja saa ottaa kalastuskauden aikana 4 yli 80 sentin uroslohta. Yli 80 sentin naaraskalat on rauhoitettu.

Varmista kalastussääntö jo kotonasi sivulta neiden.no. 

Osta haluamasi Neidenelvan lupa etukäteen netin kautta osoitteesta neiden.no. Voit ostaa saman sivun kautta myös pakollisen ns. valtion lohikortin itsellesi tai ruokakunnallesi.

Voit ostaa kalalupia ja valtion kortin myös Neiden Fjellstuen koneella. Varmista, että Sinulla on kortissasi debet ja credit -toiminnot. Kysy lisää Fjellstuesta.

Ennen kalastamaan lähtöä Sinulla täytyy olla Neidenelvan luvan ja Norjan valtion lohikortin lisäksi kalastusvälineiden desinfiointitodistus. Valtion lohikorttia saattaa myydä myös Neiden Fjellstue puh +47-78996141; yritys perii luvan kirjoittamisesta maksun. Voit varmistaa asian puhelimitse ennen matkaasi. Fjellstuessa onnistuu pakollinen desinfiointi. Inarissa tehtyä desinfiointia ei hyväksytä.

Neidenelvan lupien hintajaksot ja hinnat 2023:

Kalastusvuorokausi (20h) on klo 18.00-14.00. Päivärauhoitus on klo 14-18.

1) 1.-24.6.

Koko joki 600 NOK/vrk

Ilman Perhoaluetta 400 NOK/vrk

2) 25.6.-24.7.

Koko joki 1000 NOK/vrk

Ilman Perhoaluetta 400 NOK/vrk

3) 24.7.-31.8.

Koko joki 400 NOK/vrk

Ilman Perhoaluetta 200 NOK/vrk

Lisäksi:

-Alle 18 -vuotiaitten nuorisolupa ilman Perhoaluetta 100 NOK/vrk.

-Syyskortti koko joen alueelle 25.7.-31.8.: 3000 NOK 

Varmista luvat ja hinnat ositteesta neiden.no ja Facebookista Neidenelvens Fiskefellesskap.

HUOM! Kalastus sillan yläpuolella loppuu 15.8., mutta jatkuu sillan alapuolella 31.8. klo 24.00 asti. 

 

KALASTUS

Näätämöjoen Kalastusseuran isännöimällä Neidenelvajoella on omat, tarkat kalastussäännöt, jotka löytyvät netistä (neiden.no), kalaluvasta, kysymällä muilta kalastajilta sekä kalavahdeilta, joista yleensä ainakin yksi puhuu suomea; englantia ymmärtää heistä jokainen.

Heittokalastus:

Joessa on 7 koskea sekä usea hyvä virta ja niva. Näitä ovat alhaalta lukien: Hyljekoski, Paskasaarenvirta, Korpiniva, Perhoalue, Mutkakoski, Patakoski, Veinesinkoski, Pikkukoski ja Pitkäkoski. Koskien ja virtojen välissä on hyviä suvantoja.

Soutaminen, vetouistelu:

Suvannot sopivat vetouisteluun ja siihen on tarkoitettu Neidenin sillan alapuolella olevan Perhoalueen jälkeien Venealue, Båtsone. Se ulottuu aina merelle asti (n. 10km.)

Sillan alapuoli sopii vetouisteluun parhaiten kesäkuun ja heinäkuun alkupuolena ajan, mutta korkean veden aikana koko kalastuskauden ajan. Sillan yläpuolen rauhoitusalue on n. 300 metrin mittainen. Sen yläpuolen suvannoilla saa vetää rajalle asti sääntöjen määräämällä tavalla.

Joella saa kalastaa vain paikallisen omistamalla veneellä. Niitä vuokraa mm. Fjellstue. 

Joessa ui yli 20 kilon merilohia, joten ota mukaasi jykevät kalastusvälineet. Sallitut kalastusvälineet ovat perho ja uistin. Kalastaa voi rannalta ja soutamalla. Milläin ahvenvälineillä ei täällä pärjää. Joen kalastoa ovat lohen lisäksi meritaimen, harjus ja usean kilon painoinen siika.

Vieheeseen voivat iskeä myös puttelaks, "putin", kyttyrälohi ja kassilohi, joita ei lasketa lohikiintiöön. Kyttyrää on noussut jokeen joka 2. kesä, eniten 2017, 2019, 2021.

Kesällä 2023 kyttyrää on noussut jokeen paljon noin juhannuksesta alkaen.

KYTTYRÄLOHTA EI SAA VAPAUTTAA, VAAN SE ON TAPETTAVA JA SYÖTÄVÄ TAI TUOTAVA KALASTUSSEURAN KERÄYSLAATIKKOON. Niitä on jokivarressa ja Neiden Fjellstuen pihassa.

 

Kalastaja:

Jalkaan kannattaa laittaa ainakin kahluusaappaat, itse käytän kahluuhousuja. Kahluusauva on ehdoton, samoin isokitainen haavi. Nostokoukun käyttö on kielletty. Soutaja ja kahlaaja varaavat mukaansa paukkuliivit. Jokaisella veneessä olevalla täytyy olla voimassa oleva kalastuslupa; myös soutajalla. Kukin kalastaja saa kalastaa yhdellä vavalla ja yhdellä vieheellä.

Perhokalastusalue on nimeltään Neidenin sillan alapuolen koski. Sillä on omat sääntönsä, mm. miniminä 10 jalan vapa, kelluva heittosiima eli kalastusmuotona on perinteinen perhokalastus.

Sillan yläpuolella kuohuu kalastukselta rauhoitettu Kolttaköngäs ja sillan kalastusalue alkaa n. 300 metriä rauhoitusalueen yläpuolella.

Könkäällä paikalliset saavat kalastaa perinteisellä heittoverkolla, käpälällä. Sen heittäminen on tarkoin määrättyä. Yleensä käpäläkalastus alkaa, kun kosken vesi laskee heittotasanteen alapuolelle.

Käpäläpaikkaa vastapäätä toisella puolella on kalaporras, jonka yläpuolelle suvannon puolella on nauhoittava videokamera.

 

Saalisrajoituksena Neidenelvalla on (2023) mm. 1 merilohi per 20h:n lupavuorokausi per kalastaja. Varmista kalastusajat, saalisrajoitukset ja muut säännöt ennen kalaan lähtöä. Kalastusvuorokausi (20h) on joella klo 18-14 ja joki on kalastukselta rauhoitettu klo 14-18.

 

PS1: Muista, että Neidenelvan lohiluvan ostaja joutuu hankkimaan valtion lohiluvan ja maksamaan Fjellstuessa kalastusvälineiden ja -varusteiden desinfioinnin. 

PS2: Voit ostaa kalaluvat paikan päällä omalla läppärillä tai kännykällä. Varmista, että voit maksaa luvat tilin nelinumeroisella tunnusluvulla. Kortissa on hyvä olla debet- ja credit -valmiudet.

Muista antaa saalisraportti netin kautta ennen seuraavan luvan ostoa. Raportin laiminlyönti estää seuraavan luvan oston. 

PS3: Varmista kesän 2023 kalastussääntö ja muut määräykset osoitteesta neiden.no ennen matkalle lähtöä.

 

Vinkki: Urhelukalastus-lehden nelosnumeroissa 2001-2012 on allekirjoittaneen kirjoitussarja Neidenelvasta. Jokakesäinen Neidenelva-info löytyy myös mm. Perhokalastus -lehden ja Vapaa-ajan Kalastajan kevät/kesänumerosta.

 

NEIDENIN PALVELUT

Retkeilykeskus Neiden Fjellstue palvelee myös suomeksi tarjoten majoitusta mökeissä, maittavaa kotiruokaa, saunan sekä auto- ja vaunupaikkoja sähköllä sekä paikkoja myös telttailijoille. Yritys vuokraa myös veneitä. Täällä voi desinfioida kalastusvälineet sekä ostaa valtion lohiluvan. Fjellstue sijaitsee vain n. 7 km Norjan puolella rajaa; heti tullin jälkeen vasemmalla puolen tietä. Opastekyltti auttaa perille.

Fjellstuessa käyvät eurot ja suomalaiset maksukortit (puh.+47-78996141). Varmista kesän käytäntö tarvittaessa ennen matkaa Fjellstuesta.

 

Neiden Hotell sijaitsee vajaan kilometrin sillalta Kirkkoniemen suuntaan. Hotelli on kiinni 2023.

Neiden Kroa -kahvila-ravintola löytyy, kun ajat yli Näätämön sillan kohti Tanaa. Reilun sadan metrin ajon jälkeen näet Kroan oikealla. Kroa on auki 2023 muutaman iltapäivätunnin lauantaisin ja maksuksi kelpasivat vain kruunut.

Neidenin kirkko sijaitsee Mikkelnesiin vievän tien varrella, hieman entisen koulun jälkeen vasemmalla puolen tietä. Kirkko on kesäisin auki, opas on joinakin kesinä puhunut suomea. Neidenin pieni ortodoksikappeli sijaitsee n. 200 metriä sillasta alavirtaan Kirkkoniemeen päin. Käänny vasemmalle kyltin osoittamalle P-paikalle.

Muista, että lähimmät kaupat, eli K-market Näätämö ja Nord1Market polttoaineautomaatteineen ovat Suomen Näätämössä. K-kaupan takapihalla voit tarkistaa renkaittesi ilmanpaineet.

Varminta on hoitaa valuutta-asiat kuntoon omassa pankissasi ennen pohjoisen matkaa. Huom! Lähin Suomen puolen pankkiautomaatti on Inarin kirkonkylän keskustassa K-kaupan kyljessä.

Autokorjaamo toimii Näätämön Rakennuspuun tiloissa. Suosittelen!

 

ARKISTOKUVIA:

LOHIKISAT 2014 ja 2015 

Kesän 2015 kunkut (alla vasemmalla):

Teemu Hagqvist, Pertti Okuloff ja Ville Häkkinen                                                                 

  

 

 

 Kesän 2014 lohikisan kärki (ylhäällä oikealla): Veijo Huotari (1), Tuomas Mikkonen (2) ja Leo Aikio (3). Molemmat kuvat: Hannu Kostilainen.