Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.

NÄÄTÄMÖJOKI

Päivitetty 31.10.2021

 

Näätämöjoki on komea pohjoisen lohijoki. Se sijaitsee Inarijärven pohjoispuolella. Joki saa alkunsa Iijärvestä ja virtaa Suomen puolella n. 50 km:n matkan Norjan rajalle. Näätämöjoki on Metsähallituksen kalapaikka no. 1565. Kuvassa Näätämöjoki virtaa vasemmalta oikealle.

Kesän 2022 vuorokausiluvista voit lukea keväällä osoitteessa eraluvat.fi, Näätämöjoki. Myös opastusta joelle on tarjolla! Lue lisää artikkelin alaosasta!

 Saunakosken niska on kuulu ja hyvä ottipaikka. Kuva: Hannu kostilainen.Saunakosken niska on kuulu ja hyvä ottipaikka. Kuva: Hannu kostilainen.

 

 

 

Näätämöjoki virtaa kaukana Inari kk-Näätämö -pikitiestä. Joelle kalaan haluavan on ajettava Inari kk:n keskustan kautta pohjoiseen ja käännyttävä n. 20 km:n ajon jälkeen Sevettijärventielle. Sevettijärven kylän keskustan jälkeen kalaan pääsee usealta eri P-paikalta ja ne löytyvät kalapaikan kartasta eraluvat.fi:n Näätämöjoki -sivulta. 

Joelle päästäkseen kalastaja joutuu pistämään tossua toisen eteen vähimmillään n. 6,5 kilometriä ja enimmillään yli 10 km. Kyseessä on komea ja legendaarinen erämaajoki. Paikalliset auttavat mielellään viemällä maksua vastaan varusteet mönkijäkyydillä jokivarteen.

 

Kalaluvat ja kartat:

Metsähallitus myy joelle päivälupia eraluvat.fi:n kautta. Kalastajan on lisäksi desinfioitava kalastusvälineet ja varusteet. !8-64 -vuotiaitten on lisäksi maksettava valtion kalastonhoitomaksu. Desinfiontipaikoista osa on listattu eraluvat.fi:n Näätämöjoki -sivulle. Samalta sivulta löytyy kalastusalueen kartta. Kännykkä toimii joen lähellä ja rannalla vaihtelevasti, joten gps:ää voi käytää yleensä ainakin korkealla jokitöyräällä. Itse jokivarressa kännykkä ei välttämättä kuulu.

Selvitä lupa-aluejako, kalastusajat, kalastussääntö, hinnat, saalisrajoitukset sekä muut ohjeet eräluvat.fi:n Näätämöjioki -sivulta. Muista, että joelle myydään vain rajoitettu määrä kalalupia. Osta kalalupasi etukäteen, niin et tee turhaa reissua jokivarteen. 

 

Majoitus

Jokivarressa voi majoittua Metsähallituksen varaustupiin. Myös yksityisillä on mökkejä vuokrattavana. Moni ottaa mukaan teltan, jolloin yöpaikan voi valita rannan valmiitten tulipaikkojen luota. Muista, että mitä jaksat kantaa mukanasi joelle, niin omat roskat ym. jaksat kyllä kantaa pikitielle.

 

Kalasto 

Moni vapaa-ajan kalastaja lähtee Näätämöjoelle tavoittelemaan merilohta. Vieheeseen nappaavat myös mm. meritaimen, harjus ja siika. Kesällä 2021 lupavuorokautta kohden kalastaja saa ottaa yhden lohen. Kyttyrälohta ei lasketa kiintiöön. Ota kyttyrät maihin äläkä vapauta vieraslajia. Varmista saalisrajoitukset ym. kalapaikan nettisivulta.

 

Näätämöjoen ajankohtaisasioista voit lukea myös mm. Sanomalehti Inarilaisen sivuilta osoiteesta www.inarilainen.fi. Lehti on irtomyynnissä mm. K-market -Näätämössä.

Kalastusoppaat:

Näätämöjoelle pääsee kalaan myös kalastusoppaan kanssa:

Facebook: Lap Adventures Oy, www.lapadventures.com

Facebook: Galddoaivi Safaris Ky, www.galddoaivi.com