Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.

MERIKALASTUS

Päivitetty 8.3.2023

 

Kustaviin merikalaan

Turun saariston Kustavilla on hyvän ja kalaisan kalapaikan maine. Sillä on kalaisat vedet ja siellä voi onkia rannalta tai veneestä. Voi myös heitellä virvelillä ja vetouistella. Alueen saaliskaloja ovat mm. ahven, hauki, siika, silakka ja kuha sekä meritaimen ja merilohi.

Kustavin kalavuosi alkaa yleensä uuden vuoden aikoihin. Kalaan pääsy riippuu talven tulosta ja jään vahvuudesta. Ennen kalamatkaa kannattaa soittaa mahdollisille tutuille, jotka tietävät tilanteen. Vuosnaisten tasalla ei välttämättä ole kantavaa jäätä, mutta samaan aikaan voi sisemällä saaristossa olla parin kolmenkymmenen sentin jääkansi.

 

Pilkkisiima saa olla tarpeeksi paksua, esim. 0,25-0,30-millistä ja haukivaaran aistivat käyttävät metalliperuketta. Iso pystypilkki on hyvä ratkaisu. Myös tasapainolla ja morreilla, kuten Kuusamon Kirpuilla no. 2-3 kannattaa kokeilla.

Keväällä avovesikalastus alkaa heti, kun jäät ovat lähteneet. Nykyisin suosittua on siian kevätonginta. Kun siikojen sijaan alkavat tärppiä ahvenet ja särjet, siika-aika on armotta ohi. Moni myös heittelee ja vetouistelee jo tähän aikaan.

Keskikesällä kala etsii kylmiä vesiä ja ui kauemmas ulapalle ja karikkojen tuntumaan. Syksyllä kala palaa matalaan.

Silakkaa kannattaa onkia ainakin keväällä ja myös syksyllä on syytä yrittää. Suosittua on hakeutua virtapaikkaan, kuten esim. Kevon sillan pieleen ja heitellä rannalta. Myös veneestä heittely onnistuu ja silakat nappaavat, jos nappaavat.

Kalastajan tukikohtia ovat Kustavin Vuosnaisissa Vuosnaisten Meriasema sekä sitä vastapäätä sijaitava Spauna (ent. Kustavin Kalamajat). Kalastusopas Vesa Liukkosen saa kiinni numerosta 0400-526353 ja kalastusopas Vesa Koskisen numerosta 0400-522720.

Kalalupia myy mm. Keltainen Puoti Kustavin keskustassa.

Keskustassa Kivimaantie 22:ssa palvelevat samassa rakennuksessa Kahvio Maggia ja parturi-kampaamo Henna.

Lue lisää mm. Vapaa-ajan Kalastajan numerosta 5/2013.

Majoituksesta ja ruokailusta löytyy lisätietoja sivuilta kustavi.fi ja visitkustavi.fi ja lähes kaikki yritykset tavoittaa puhelimen lisäksi facebookista.